سودانی ها در سودای دمکراسی و پایان نظامی گری
ماهها بعد از آنکه بحران های شدید اقتصادی در سایه اجرای سیاست های پولی و بانکی دولت ، مردم سودان را به یکی از ناراضی ترین مردم قاره آفریقا تبدیل کرد، به نظر می رسد اکنون سودانی ها خواستار پایان دادن به حاکمیت چند دهه ای نظامیان دراین کشور هستند. جارستان-بین الملل: ارتش سودان روز
ماهها بعد از آنکه بحران های شدید اقتصادی در سایه اجرای سیاست های پولی و بانکی دولت ، مردم سودان را به یکی از ناراضی ترین مردم قاره آفریقا تبدیل کرد، به نظر می رسد اکنون سودانی ها خواستار پایان دادن به حاکمیت چند دهه ای نظامیان دراین کشور هستند.
جارستان-بین الملل: ارتش سودان روز پنجشنبه با انتشار بیانیه ای که ارتشبد ‘عوض بن عوف’ وزیر دفاع این کشور آن را قرائت کرد، برکناری عمر البشیر رئیس جمهوری این کشور را پس از ۳۰ سال حکومت، تائید و سه ماه حالت فوق العاده و یک ماه محدودیت رفت و آمد در این کشور شمال آفریقا اعلام کرد.
وزیر دفاع سودان همچنین از تشکیل یک شورای انتقالی نظامی خبر داد که برای ۲ سال اداره امور کشور را برعهده خواهد گرفت.
وی افزود: مردم از دسامبر گذشته در راهپیمایی های مسالمت آمیز با هدف بهبود اوضاع مشارکت کردند اما دولت چیزی جز وعده های دروغین به آنها نداد.
بن عوف با بیان اینکه عمر البشیر بازداشت و در یک مکان امن از وی حفاظت می شود تاکید کرد که تمامی زندانیان سیاسی به زودی آزاد و به مدت یک ماه در سراسر کشور از ۱۰ شب تا ۴ صبح محدودیت رفت و آمد برقرار خواهد بود.
وزیر دفاع سودان همچنین با بیان اینکه از این پس به قانون اساسی موجود عمل نمی شود از انحلال شورای وزیران ، شوراهای قانون گذاری ولایات و شورای ملی این کشور خبر داد.
***بروز مشکلات اقتصادی
سال ۲۰۱۱ با برگزاری یک همهپرسی سودان جنوبی از سودان جدا شد. ریشه این جدایی به جنگهای داخلی سودان بازمیگردد. بر اساس برخی گزارش ها، این موضوع سبب شد تا سودان ۷۵ درصد از درآمدهای نفتی خود را از دست بدهد.
علاوه بر این، تحریمهای واشنگتن علیه خارطوم با عنوان حامی تروریسم، وضعیت اقتصادی و معاش مردم سودان را هر چه بیشتر با بحران روبه رو کرده است.
تحریم های اقتصادی ۵۰۰ میلیارد دلار به کشور سودان آسیب زده است. با وجودی که تحریم ها برداشته شده اما آثار آن درکوتاه مدت نشان داده نشد.
طبق آمار رسمی اعلام شده بیکاری در کشور سودان ۲۱ درصد و آمار غیر رسمی میزان آن را ۵۰ درصد نشان می دهد،همچنین تورم ۷۰ درصدی گزارش شده است.
۸۰ درصد نیروی کار سودان در بخش کشاورزی فعالیت دارد که به صورت سنتی و غیر مکانیزه انجام می شود.
سودان در ۵ ماهه گذشته شاهد بحرانهای شدید اقتصادی بویژه در حوزه سوخت، دارو و نان در سایه اجرای سیاستهای پولی و بانکی بوده است. سیاستهای اقتصادی دولت خارطوم نتوانسته بحران اقتصادی را مهار و میانگین تورم در این کشور به ۶۸.۹۳ درصد در ماه نوامبر (آبان- آذر) گذشته افزایش یافت.
اقتصاد سودان بیشتر بر پایه کشاورزی، منابع زیر زمینی و دامداری استوار بوده و مقدار کمی هم نفت استخراج می کند. اما این میزان برای مصرف داخلی کافی نبوده و خارطوم برای تامین سوخت مورد نیاز با مشکل جدی روبه رو است.
روزنامه سودانی «الراکوبه» پیشتر نوشت که اقتصاد سودان به دلایل مختلف با مشکل جدی روبه رو بوده ،زیرا بیش از اینکه تولید کننده باشد، مصرف کننده است.
الراکوبه یادآورشد: دولت سودان برای رفع نیازهای خود اقدام به چاپ پول بدون پشتوانه می کند که این سبب افزایش تورم و روند صعودی نرخ بیکاری در آن به ویژه میان جوانان و دانش آموختگان می شود.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۴میلادی اعلام کرد که نیمی از سودانی ها زیر خط فقر زندگی می کنند و بیش از ۷۰ درصد مردم این کشور نیازهای ضروری خود را به سختی تهیه و البته اوضاع اقتصادی از این سال تاکنون دچار تحول خاصی نشده است.
***اعتراض های مردمی
سودانی ها با هدف کنارهگیری البشیر از دسامبر سال گذشته میلادی(آذر- دی ۹۷) اعتراض هایی را آغاز کردند. این خیزش اجتماعی ابتدا متوجه نرخ تورم ۷۰ درصدی و گران شدن قیمت نان و سوخت در سودان بود. دولت خارطوم در اقدامی تصمیم به دو برابر کردن بهای نان کرد.
برای مردم سودان که میانگین درآمد سرانه سالانهشان از چهار هزار و ۵۰۰ دلار تجاوز نمیکند، نان بخش مهمی از سبد غذاییشان به شمار می رود.
همچنین در این کشور مشکل کمبود سوخت وجود دارد . رسانه های سودان نوشتند که گاهی اوقات مردم بیش از ۱۲ ساعت در پمپ بنزین ها می مانند تا شاید بتوانند سوخت به قیمت مصوب خریداری کنند و این در حالی است که قیمت سوخت در بازار سیاه پنج برابر نرخ آن در پمپ بنزین ها است.
سال جدید میلادی در سودان با تشدید بحران اقتصادی و در عین حال بحران سیاسی آغاز شد. در ماه های نخست این سال، سودانی ها در اعتراض به افزایش لجام گسیخته قیمت کالاها، دست به تظاهرات زدند و نیروهای امنیتی نیز صدها معترض را بازداشت کردند. معترضان می گفتند که قیمت کالاها به دلیل سیاست های اقتصادی نادرست دولت ، افزایش بسیار زیادی داشته است.
تظاهرات سودان پس از مدتی تغییر شکل داد و مردم خواستار آزادیهای سیاسی بیشتر و ‘سرنگون شدن’ حکومت البشیر شدند.
در روزهای اخیر در پی درگیر شدن نیروهای امنیتی با معترضان، ناآرامی ها در سودان ابعاد گسترده تری به خود گرفته است.
تصاویر «الا صالح» یک زن سودانی که در تظاهرات اعتراضی روز ۱۹ فروردین در خارطوم در میان جمعی از زنان و مردان معترض روی سقف یک خودرو ایستاده و آواز گروه موسیقی الثوره (انقلاب) را میخواند، به نمادی در اعتراض های این کشور تبدیل شده و به وی لقب ملکه را داده اند.
سه شنبه گذشته نیروهای امنیتی حکومت البشیر به روی معترضانی که در مقابل وزارت کشور در خارطوم تجمع کرده بودند، آتش گشودند.
***تکیه سودانی ها به خارج از مرزها
سودان برای کسب درآمد ۴ هزار سرباز به یمن اعزام کرده بود و از سویی عربستان وعده کمک های مالی به خارطوم داده است. اما سعودی ها به دلیل تحمل هزینه های سنگین در جنگ یمن به وعده های خود عمل نکردند.
از طرفی دیگر نگاه سودان به سمت ترکیه و قطر برای کسب درآمد از جمله واگذاری جزیره ‘سواکن’ هم نتیجه نداد و تنها سبب شد که خشم سعودی ها برانگیخته شود.
سعودی ها در جریان ناراآمی های سودان تنها نظاره گر بودند و اقدامی برای کمک به البشیر نکردند.
اختلاف های دولت سودان با عربستان به قدری زیاد شد که حتی خارطوم ناچار شد که نمایندگی العربیه را به دخالت در شورش ها متهم و نماینده آن را اخراج کند.
***سودانی ها در پی دمکراسی
تارنمای شبکه خبری سی ان ان نیز نوشت که مردم سودان دقایقی پس از اعلام شورای ارتش این کشور مبنی بر برکناری البشیر از سمت ریاست جمهوری، به خیابان ها آمدند.
سودانی ها با تغییر اوضاع این کشور و کناره گیری رئیس جمهوری، خواهان ایجاد دمکراسی و سلب قدرت از نظامیان این کشور هستند.
البشیر در صورت ادامه به کار دوره ریاست جمهوری اش سال ۲۰۲۰ به پایان میرسید. او بارها گفته بود که قصد ندارد برای دوره بعدی انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود. اما یکی از کمیتههای پارلمان سودان از تلاش برای تغییر قانون اساسی خبر داده بود که بر اساس آن البشیر بار دیگر میتوانست نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود.
البشیر در سال ۱۹۸۹ در زمانی که سرهنگ ارتش سودان بود با کودتایی موفق به برکناری صادق المهدی نخست وزیر وقت شد و قدرت را در دست گرفت.
در این مدت حدود ۳۰ درصد بودجه این کشور در اختیار ارتش سودان بوده و دولت نظامی البشیر معترضان و منتقدان را سرکوب کرده است.
سودان طی زمامداری البشیر درگیر جنگهای داخلی خونینی بوده است. همچنین دادگاه بین المللی کیفری در سال ۲۰۰۹ البشیر را به خاطر نقش او در نزاع دارفور، جایی که بر اثر پاکسازی نژادی افراد غیر عرب ۲۰۰ هزار نفر کشته شدند، تحت پیگرد قرار داد.
اکنون سودانی ها خواهان پایان یافتن حکومت نظامیان و برقراری دمکراسی در این کشور هستند.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰